About Us

Kies hier de juiste WA verzekering

WA verzekering

Hoe gaat het praktijkexamen auto?

In onderstaande filmpjes zie je hoe het praktijkexamen gaat en waar je op moet letten bij het examen. Hieronder kun je alles nog eens nalezen. Onder 3. De examenrit vind je een filmpje met 7 tips van de examinator.

Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Voor het examen

In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:

 • de uitnodiging voor je examen
 • je identiteitsbewijs
 • of je bent geslaagd voor je theorie-examen
 • of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt; na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je

In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.

2. Op het parkeerterrein

 • Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
 • Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.

3. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.

4. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Ben je geslaagd?

Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Ben je gezakt?

Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien samen met je instructeur. Begin dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.

Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen BNO examen.

Langer wachten na afgebroken examen

Als de examinator je rijexamen afbreekt vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, krijg je te maken met een langere wachttijd. Dan kun je pas na 6 weken herexamen doen bij het CBR, om je rijvaardigheid op peil te brengen. Normaal is de verplichte wachttijd 2 weken als je bent gezakt.

Tussentijdse toets?

Wat is een tussentijdse toets?
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je moet dezelfde dingen doen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. En je krijgt tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen.

Iets voor jou?
Wil je alvast wennen aan de examensituatie? Tips van een CBR-examinator krijgen? Of wil je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen? Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou.

Hoe vraag ik een tussentijdse toets aan bij het CBR?
Een tussentijdse toets vraag je aan via je je rijschool. Die reserveert de toets voor jou bij het CBR. Voor een tussentijdse toets moet je minimaal 16,5 jaar zijn én geslaagd zijn voor je theorie-examen.

Formulier zelfreflectie praktijkexamen Auto

Wat neem je mee naar de tussentijdse toets?
De officiële uitnodiging voor je toets
Je geldige identiteitsbewijs. Zonder dit document kun je geen toets doen
Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul het van tevoren in. Na de toetsrit bespreek je dit zelfreflectieformulier met je examinator

 

Wat is een Eigen Verklaring (EV)?

Iedereen die examen doet bij het CBR moet een verklaring van geschiktheid hebben. Dat is een formulier met vragen over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Indien je een of meer vragen op de eigen verklaring met ja beantwoordt, moet een arts er een aantekening op zetten. Bij bepaalde medische aandoeningen kan het CBR naast de aantekening van een arts ook vragen om een onderzoek door een medisch specialist, zoals een oogarts of neuroloog. Indien je alle vragen met nee kunt beantwoorden behoef je geen extra keuring als hierboven omschreven te onder gaan

Wat houden de vragen van verkeersinzicht en risico in?

Je krijgt 28 vragen uit deze categorie per theorie-examen. Je krijgt een afbeelding te zien met een vraag. Daarbij kies jij het goede multiple choice antwoord. Hier gaat het om je algemene inzicht in het verkeer en de risico’s die daar aan verbonden zijn.

Wat houden de theorievragen van verkeersregels in?

Je krijgt 12 van deze theorievragen per theorie-examen. Deze vragen gaan over feitelijke verkeersregels, bijvoorbeeld de voorrang of de betekenis van borden.

Wat houden de vragen van gevaarherkenning in?

Je begint het theorie-examen met 25 vragen gevaarherkenning. je ziet een verkeerssituatie en jij moet bepalen wat de beste keus is, remmen, gas loslaten of niks doen. Zonder een beetje praktijkervaring zijn deze vragen best lastig. Duidelijke richtpunten over gevaarherkenning zijn er niet. Gevaarherkenning houdt in dat je inzicht hebt in situaties, gevaar tijdig herkent, ver vooruit kijkt en tijdig de goede beslissingen neemt.
Er is wel wat over te vertellen, maar de informatie is voornamelijk op inzicht gebaseerd.

De vragen over gevaarherkenning kun je altijd met 3 dezelfde mogelijkheden beantwoorden.

A – Remmen, B – Gas los laten, C – Niks doen
(Deze zijn verwerkt in onze theorie-examens)

Theorie-examen – het vernieuwde examen 1 November 2019

Vanaf 1 november 2019 gaat de theorie aanzienlijk veranderen. Een theorie-examen bestaat nu uit:
25 vragen over gevaarherkenning – Minimaal 13/25 goed beantwoorden
12 vragen over verkeersregels( Kennis)  –  Minimaal 10/12 goed beantwoorden
28 vragen over verkeersinzicht – Kennis   – Minimaal 25-28 goed beantwoorden

Wat zijn bijzondere verrichtingen of bijzondere manoeuvres?

Dit zijn bijzondere handelingen met je auto. Twee van deze alle handelingen krijg je tijdens het examen gevraagd.

Keren op de weg door middel van 3 steken

Keren door middel halve draai

Keren door middel van bocht achteruit

Auto file parkeren

Achteruit een parkeervak in

Vooruit in een vak parkeren

Recht achteruit rijden

Helling proef met de handrem

Wil je ze vast oefenen? kijk hier.


Wat zeggen onze kandidaten?

Beste autorijschool in Utrecht!

★★★★★
Altijd erg op mijn gemak gevoeld bij autorijschool Vlam met Levent! Ik kon rijlessen flexibel inplannen wanneer ik wilde en kreeg ervaren begeleiding! Mijn instructeur Levent kwam altijd netjes op tijd en zorgde voor veilige en gezellige autorijles in de auto. Kortom alles om maar zo goed en snel mogelijk mijn rijbewijs te halen in Utrecht.
- Harry van Veld

Leerzame rijlessen

★★★★★
Elke keer weer super leuke en leerzame rijlessen gehad bij Levent. Veel gelachen en veel geleerd dus! Als je opzoek bent naar een goede rijschool zou ik zeker bij Vlam gaan :)
- Marise Koster

Stap met plezier in de auto

★★★★★
Ik stapte altijd met veel plezier in de auto bij Levent; met zijn humor en geduld geeft hij je het vertrouwen en de ruimte om fouten te maken en van nieuwe situaties te leren. Ik raad Autorijschool Vlam zeer aan!
- Nikki Kloosterboer

Spoedcursus gedaan.

★★★★★
Ik heb een spoedcursus gedaan bij rijschool Vlam. Levent heeft me erg goed en zorgvuldig autoleren rijden. Bedankt Levent
- Maaike de Vries
   
-->

Bel mij terug

  Uw naam:

  Uw email:

  Telefoonnummer:

  Volg ons op Facebook

  Rijschool Vlam Facebook

  Neem contact met ons

      Rijschool Vlam
  • Willem van Noortstraat 46
  • 3514GG Utrecht
  • +31 6 13568060
  Rijschool Vlam Google Maps